
סבא יצחק ויס נולד בעירה גליביצה בפלך בוהמיה שבדרום מערב פולין ב-י"ד באייר תרמ"ז (1887) בן ל-ר' צבי ויס ובלהה לבית אמסטרדם.
המשפחה עברה לגור בעיר הגדולה צנסטכובה . בראשית המאה הי"ט הגיעה השפעת ההשכלה הצנסטכובה והשפעת המשכילים והמתבוללים בה היתה רבה. בהיותו בן 17 עבר לורשה בירת פולין ובשנת תר"ע נשא לאשה את שושנה בת ר' צבי גולדברג.
בורשה הקים מפעל "מודרני ומתוחכם" למוצרי צללויד במפעל עבדו כ-20 פועלים. ר' יצחק ויס היה מחסידיו של רבי פנחס מנחם אלעזר מפילץ והיה מקורב מאוד לרבי. לאחר פטירת הרבי השתייך לחסידות גור, אם כי דרכו היתה דרך החסידות , דרכו היתה מיוחדת במינה ולא הלך בתלם המקובל , פאותיו לא היו מסולסלות ולא ארוכות , זקנו היה מטופח מעט , היה לבוש בכותונת עם צווארון ועניבה שלא כדרך החסידים ובשטרימל השתמש רק כאשר נסע לרבי.
בורשה נולדו ארבעה בנים ובת. לילדיו שנולדו בוורשה נתן חינוך כללי בבית , ע"י מורה פרטי , בנוסף ללימודי הבוקר בבית ספר יסודי מיסודה של אגודת ישראל. ביום ז' מנחם אב תרפ"ה – 1925 יצאה המשפחה בדרכה לארץ ישראל. כאדם אמיד קבל אשרת עליה מממשלת המנדט לאחר שהוכיח שלרשותו סכום של 500 לירות שטרלינג. בכסף הנוסף שהיה ברשותו איפשר למשפחות נוספות לקבל אשרות עליה.
המשפחה עברה להתגורר בראשון לציון. הקליטה בארץ לא היתה קלה , רמת החיים ירדה בהרבה לעומת מצבם כפולין. בשנת 1927 קנה יצחק ויס חלקת אדמה של 12 דונם בראשון לציון ונטע בהם פרדס. כמו כן התפרנס בגידול ירקות ועופות. עם זאת עסק במסחר כלי בית תחילה בראשון לציון ואחר כך בתל אביב.
סבא יצחק ויס נפטר בכ"ד באדר תשכ"ד מנוחתו בזכרון מאיר בבני ברק. ת.נ.צ.ב.ה
יצחק ויס - ראשית ההתישבות בארץ מסופר ע"י בנו יהודה הראל
בפולין
אבי יצחק ויס נולד וגדל בצ'נסטוחוב . העסוק המשפחתי היה יצור מסרקות וסיכות לשיער ( 'קלמרות') מענבר ( צלולויד ) . למוצרים אלה היה בקוש ברוסיה , וכך המפעל התפתח . בגיל 20 עבר אבא לוורשא והקים מפעל לעצמו תוך שמוש בשטות מתקדמות יותר. אבא הוסיף למפעל מכונה חשמלית , אשר מנועה סובב מוט . ארוך מצופה בד רך . 20 פועלים ( יהודים כמובן ) היו יושבים לאורך המוט ומחליקים /מבריקים את המסרקות . המפעל היה במרתף ברח' מילא 9 , ואנו התגוררנו בקומה מעליו , כך שאם אבא לא נמצא במפעל הייתה אפשרות לפגוש אותו בבית. זוכרני בגיל שנתיים שאבא לקח אותי למפעל החזיק את ידי בכפו על מנת ליצור רושם שאני מסובב את המתג המפעיל את המכונה , והתפעלותי הייתה רבה . עם פרוץ מלחמ"הע I ( 1914 ) פסק הקשר עם רוסיה , ואתו קו היצוא של המסרקות , המצב הדרדר ועד סוף המלחמה נסגר המפעל . בשנת 1919 פתח אבא חנות לכלי בית ומטבח בקמעונאות . כלי הבית באותם הימים היו מצופים אמאיל , ודליים של ברזל היו מצופים אבץ . אבא חתם הסכם עם המפעלים "אלקוש" ו- "קטוביץ" לשווק תוצרת שלהם בלבד . המפעל "אלקוש " ייצר תוצרת עממית , ואילו "קטוביץ" ייצר סירים כבדים מצופים אמאיל . בחנות הועסקו 5 איש : מנהל חשבונות , 2 סבלים ו- 2 אורזים . יש לציין כי את כלי האמאיל היה צורך לארוז בצורה זהירה , על מנת שהאמאיל לא ינזק . את הכלים שניזוקו ושאר כלים מסוג ב , היו מוכרים לפי משקל , מחירם היה זול בהרבה , ורוב הקונים הסתפקו בהם . גם סבי רב' צבי ויס עקר לוורשא והקים בית מסחר קטן לסדקית . עם עליית השר גרבסקי למשרת שר אוצר , הוטלו מסים גבוהים במיוחד על היהודים ( כפי שהיה נהוג במאה ה- 18 וה- 19 ) , עובדה שגרמה ליהודים שהתכוונו לעלות ארצה להחיש את עלייתם , בשנים 1924-1925 .
אנטישמיות זכרונות ילדות
פולין 1910-1925 , אנטישמיות . כילד נתקלתי בכמה ארועים שאינם נמחקים מן הזכרון . אני זוכר כיצד הדוד פייביל ( אחי אבא ) לקח אותי עם אחי לנסיעה ב 'טרמווי' , הדוד דאג שאנחנו הילדים נצליח לעלות לרכבת , ואז נסגרו הדלתות והדוד נשאר למטה . ה'טרמווי' החל לנוע , ואני זוכר כיצד דודי רץ אחרי הרכבת לאורך תחנה שלמה , כדי להצליח לעלות בתחנה הבאה , כאשר הנהג מתעלם ממנו . מקרה אחר זכור לי מתקופת לימודי בבית ספר פולני בשעות הערב . הלמודים התנהלו בין השעות 7-10 בערב , ואבא היה מעונין שארכוש גם השכלה כללית . גם מקרה זה קשור בנסיעה ב-'טרמווי' . קשה מאד היה לעלות על ה'טראם' בשעת הערב עם גמר הלימודים, והדוחק היה גדול . כאשר הצלחתי סוף סוף לעלות מישהו סחב את כובעי וזרק אותו החוצה . נאלצתי לרדת מן ה'טראם' ולחפש בחשכה את כובעי , שהלא איני יכול ללא כסוי ראש . בסופו של דבר מצאתי את כובעי בבוץ .
הערות של אבא ז"ל בשולי הצוואה של האדמו"ר רבי פנחס מנחם אלעזר מפילץ.
אבי מורי ז"ל היה נוסע אל הרבי פנחס מנחם אלעזר – עוד מימי הבחרות שלו. ומשנפטר הרבי בעשרה בכסלו תרפ"א, התחיל אבא לנסוע לגור החל מראש השנה תרפ"ב. אותה שנה הייתי כבן 12 והלכתי להתפלל עם דודי החב"די לבית הכנסת של חסידי לובביץ-חב"ד בורשא. כאן הייתי בן חורין יותר, ולא נאלצתי לומר את כל הסליחות והפיוטים כימים שהייתי נתון לפיקוחו של אבא, אשר ענין התפילה עמד אצלו כמרכז הוויתו. ועוד היום זכורה לי תפילתו בשחר מן מה טובו עד הודו שהיה מתפלל בבית בדביקות רבה ובהיגוי ברור, אשר רישומם כאמור נשאר אצלי עד היום, ודבק בי כל ימי. החל מר"ה שנת תרפ"ב התחיל אבא לנסוע לגור מידי ראש השנה, ובראש השנה תרפ"ג לקח אותי עמו אל הרבי, וכך הייתי אצל הרבי שלוש פעמים בר"ה של השנים תרפ"ג, פ"ד פ"ה. יהודה
העליה לארץ ישראל
את הרעיון של עליה לא"י שאב אבא בצעירותו מן הרבי פנחס מנחם אלעזר יוסטמן המכונה ' הרבי מפילץ' ( ראה נספחים ) . אבא בנעוריו בצ'נסטוחוב היה חסיד של הרבי מפילץ ( עיירה קטנה סמוכה) , ונשאר בקשר גם בתקופה בה התגורר בוורשא . בשנת 1913 הרבי מפילץ התכונן לעלות ארצה עם קבוצת חסידים , ואבא ביניהם. בנתיים פרצה מלחמ"הע I והתכנית נדחתה . בכל זאת האידיאה של א"י תמיד אפפה את הבית . אבא מצדו לא הסתפק ב'אווירה' כי אם בדק מעשית מהו המקום המתאים לו בא"י. בשנים 1924-1927 היתה תנועת בניה גדולה בתל אביב . מאוחר יותר הסתבר שהיתה תעמולה יזומה של הסרסורים שעשו הון רב . כתוצאה מכך הרקיעו שחקים מחירי המגרשים , וכתוצאה מזה גם מחירי הבתים , ודירות להשכרה בתל אביב .
שכן שלנו בוורשא ( שמו זילברברג ) אשר חזר זה מקרוב מבקור בארץ , ספר שלעומת ת"א היקרה , קימת מושבה יפה עד מאד בשם ראשון- לציון , אשר אינה רחוקה מת"א . אותו אדם קנה בית בראש"לצ וביקש לשתף את אבא בעסק . אבא לא אהב את עניין השותפות , אולם הציע לאותו יהודי הלוואה ( על מנת להשלים את מחיר הבית ) כך שמקום ריבית נחסוך לעצמנו דמי שכירות במקרה שנרצה לגור בו . עלית גרבסקי זרזה את עלייתנו ארצה ובקיץ של שנת 1925 כבר היינו 'ארוזים' ו - 'יושבים על המזוודות' . קודם לכן מכר אבא את בית המסחר ליהודי אחר , עזבנו את הדירה ועברנו לגור זמנית בבית הסבא צבי גולדברג (אביה של אמא ) .
אבא בקר אצל הרבי מגור כדי לקבל את ברכתו לעליה לא"י , תחת זאת נתקל מצד הרבי בשאלות כגון : האם יש לו בנים בגיל גיוס שלפיכך אצה לו הדרך . "לא , ענה אבא , יש לי חיבת ארץ ישראל " . " וכי יש יהודי אשר אין לו חיבת הארץ " ענה שוב הרבי בשאלה . אבא חזר בשמחה וספר כי הרבי אשר את עלייתנו , למרות שהסבא גולדברג בדברי פרשנותו סבר שהרבי מתכוון לשלילה ולא לחיוב , כפי שאבא רצה להבין . בכל מקרה אנחנו היינו כבר 'עם כרטיסים ביד', ולא היו לאבא שום ספקות . התקופה בטרם עלייתנו ארצה זכורה לי כאחת התקופות היפות בילדותי. הייתי פטור מלמודים , והוגה בחלומות על ארץ זבת חלב ודבש , ארץ בה התהלכו אבותנו, ועוד מעט קט אתהלך בה גם אני , ואולי נזכה בקרוב לבנין בית המקדש . אבא דאג שלא אפרוק עול למודים , אי לכך הייתי הולך ללמוד תורה מפי הסבא גולדברג , במשך כמה שבועות. שיטת הלמוד המיוחדת של סבי רב' צבי גולדברג הרשימה אותי עד מאד, והפקתי ממנה תועלת בהמשך למודי .
( בשנת 1930 כאשר עלה הסבא לארץ ישראל בעקבותנו , הספקתי גם כן ללמוד אצלו . הסבא לא מצא את מקומו בין בני גילו בראשון לציון , ועבר לגור בירושלים , שם הייתי מבקר אצלו בתקופת היותי סטודנט באוניברסיטה העברית שעל הר הצופים ) . ביום שלישי , ז' מנחם-אב תרפ'ה ( 28.7.1925) יצאנו מוורשא בדרכנו לארץ ישראל . באותו יום עלינו על הרכבת בה נסענו 4 ימים עד לעיר הנמל קונסטנצה שברומניה . ( את המטלטלין הכבדים שלחנו קודם לכן ארצה , אולם הם הגיעו שבועות מספר לאחר הגיענו ארצה ). בקונסטנצה עלינו על ספינה בשם ' סיניה' , ההפלגה ארכה 4 ימים , ובט'ו באב הגענו בספינה לחיפה. נמל חיפה טרם נבנה בימים ההם , ותהליך הנחיתה הצריך מעבר לסירות אשר הפליגו אל החוף . הסבלים הערביים היו פורקים את החבילות ומעבירים לסירה , כמו כן היו מעמיסים בידיהם את הילדים , או את הקשישים
אנחנו בארץ ישראל
אבא דאג לנו למלון בחיפה למשך 8 ימים , והוא עצמו ירד לכוון ת"א כדי 'לבדוק את השטח'. שכר הדירה בת"א היה גבוה , לעומת זאת יכולנו לגור בראשון לציון ללא שכר דירה (כפי שציינתי לעיל ) ,
ואבא החליט שלפי שעה נגור באותו בית בראש"לצ שהיה בשכונת אביבה .
נחתנו על אדמת ארץ הקודש כפי שהזכרתי ב- ט'ו באב , ובחודש אלול אבא ואני
( שכמעט מלאו לי 15 שנים ) שמנו פעמינו ירושלימה . אדם בשם שמואל סגל
יעץ לנו לחסוך כסף , להמנע מנסיעה ליפו ( שמחירה 6 גרוש ) , ובמקום זאת
ללכת ברגל ללוד בהליכה של שעה ומחצית השעה , ומשם ברכבת לירושלים
במחיר של 4 גרוש . ואמנם כעצתו עשינו .
בירושלים באנו אל הכותל המערבי - שריד בית מקדשנו והתפללנו שם . ואח"כ בקרנו בשוק מחנה יהודה . נכנסנו לחנות כלי בית ומטבח ואבא הסביר לבעל החנות שאין בכוונתו לקנות כי אם ללמוד את דרכי המסחר בארץ , ובעל החנות קבל אותנו בסבר פנים יפות , כקבל עולים חדשים . זכורני שאכלנו במסעדה במחנה יהודה . התרשמנו מצורת הבניה הירושלמית . בתי האבן עם הקירות העבים מאד , די כדי לשאת את קירות הקומה השניה . כמו כן נהננו מן הקרירות השוררת בבתים הירושלמיים .
בראשון לציון חי יהודי בשם יצחק הלל , שעלה מרומניה 20 שנה קודם לכן , וטרם בקר בירושלים. כאשר שמע שהספקנו כבר להיות בירושלים , היה מלא התפעלות , בנוסח " הייתם בירושלים ! הייתם בירושלים !!
דיור וכלכלה
הבית בשכונת אביבה היה מבנה של 2 חדרים + מטבח בצריף קטן סמוך + מבנה לשרותים בחצר + מבנה למקלחת בחצר. מלבד זאת היו בחצר זו מבנה ששמש לחנות , ובית של שני קומות עם דירה בכל קומה . אין ספק שעבור אמא היתה זו ירידה חדה ברמת החיים , לאחר שהורגלה בוורשא לדירת 3 חדרים עם מטבח ושרותים , ומים ללא הגבלה . ( בוורשא התקלחו בבית המרחץ הצבורי , שהיה צמוד למקווה). אבא פתח עסק לכלי מטבח בקמעונאות ברחוב רוטשילד , בקרבת מקום לביהכ"נ הגדול , ואת הסחורה היה קונה ביפו , בה התרכז המסחר הסיטונאי . כעבור שנה לערך העתקנו מושבנו לרח' הכרמל בראש"לצ , כאן כבר הדירה היתה בקומה שניה , עם שרותים ומקלחת צמודים . הבעיה היתה הקרבה היתרה ליקב .
היקב של ראשון לציון באותם ימים הווה מקום להתפתחות יתושים , ואמא עם עורה העדין סבלה מאד מן העקיצות . מקום מגורנו הבא היה בבית ברח' הרצל 81 ( הבית עדיין עומד על תלו ומשמש כחנות , ובחצר הבית תחנת דלק של פז ) ומעשה שהיה כך היה : יהודי מעולי רוסיה בקש מאבא הלוואה וכערבות משכן לו את הבית . כעבור שנה-שנתיים כאשר הגיע מועד פרעון החוב , הסתבר כי היהודי איננו ( כנראה שחזר לרוסיה ) . אבא הגיש תלונה לבית המשפט , והבית הועמד למכירה פומבית , ואז קנה אבא את הבית שכלל חצר גדולה אשר בה תנור הבנוי טיט ולבנים .
הבשול באותם הימים היה נעשה על גבי 'פרימוס' או פתיליה , והתנורים הקדומים יצאו מכלל שמוש .
מים
באר מים אחת היתה בראשון לציון . כדי לחלק את המים באופן שווה , ספקו מים לכל רחוב משך שעה אחת ביום . באותה שעה היינו ממלאים כלי חרס במי שתיה ( על מנת שיהיו צוננים), וכלים אחרים למטרות אחרות , ואני הייתי משקה את הירקות שגדלתי בסמוך לבית . כמובן שכאשר השתמשתי במים שבחצר להשקייה - מקום נמוך יותר , לא היו מים בבית , והייתי מקבל נזיפות על כך . כדי לשמור על טריות האוכל בימי הקיץ היו מציבים 2/1 או 3/1 בלוק של קרח בגיגית גדולה , ובסמוך לקרח את קדרות המזון . בעלי יכולת השתמשו בארון - קרח שהיה יפה יותר ומיוחד למטרה זו .
חנוך
באותם ימים לא היו בתי ספר דתיים בראשון לציון . אבא היה מעונין שארחיב את השכלתי הכללית , והוא סמך עלי שלא "אצא לתרבות רעה" ורשם אותי לגימנסיה , שהיתה קרויה באותם ימים 'גימנסיה בנימינה' . ( רוב ה 'אלמנטים' היו קרואים על שם הברון רוטשילד או מישהו מבני משפחתו ) . לא זו בלבד שלא "התקלקלתי בגימנסיה , אלא שהצלחתי להשיג את דרישתי לכך שהתלמידים יכסו את ראשם בשעורי התנ"ך . חברי הטוב מאיר מרקוביץ , בנו של הרוקח המקומי החל אף הוא לכסות את ראשו בעקבותי . ( לימים למד בצרפת הנדסת רדיו , הוא מתגורר בגבעתיים , פגשתיו פעמים אחדות , והוא קרוי היום מאיר פארי ) .
המורים היו ברבם טובים , והורו אף בגמנסיה בתל אביב . במיוחד חביבים היו עלי שעורי המתמטיקה והתלמוד . המורה למתמטיקה היה בעל כושר הוראה מעולה , וכן המורה לספרות עברית , לעומת זאת לימודי הכימיה זכורים לי כגרועים . בנוסף דאג אבא לחזוק למודי הגמרא שלי, וארגן לי שעור של שעתיים , ערב ערב אצל ר' משה שמוטקין שביתו היה צמוד לפרדס שלו . ר' משה .
על מרדכי אבא פחד 'להמר' , ושלח אותו ללמוד בישיבה בירושלים . מאוחר יותר התברר שהוא לא 'ממש' למד שם , למרות שלדעתי היו לו כישורים . אהרן למד בישיבה , וגם לאחר שסיים למודיו , ורכש לעצמו מקצוע של בצוע "הרכבות" על עצי הדר , היה מבצע את עבודתו בבגדי תלמיד ישיבה . משה ואסתר למדו בבית הספר חביב (בי'ס יסודי ) .
חקלאות
חלק בלתי נפרד מהתישבות בארץ הקודש הוא נסיון לחקות את צורת החיים של אבותינו. נטענו פרדס על שטח של כ - 20 דונם . זכורני שבהיות הפרדס צעיר , והריוח בין הנטיעות היה 4 מ' והחלטתי לנצל אותו לגדול אבטיחים . ( עד היום כאשר אני נזכר כיצד אני מגיע הביתה מן הפרדס עם 4 אבטיחים בידי - ללא סל - אני מתפעל מעצמי ) . בנוסף החלטתי לגדל בחצר הבית תרנגולות על מנת לחסוך בהוצאות של אכילת בשר , אשר מחירו בא"י היה גבוה יחסית למה שהורגלנו בפולין .
גדול עופות למדתי אצל הלל הלל (אחיו של יצחק הלל ) , אשר למדני להקים מדפים עליהם יעמדו התרנגולות . כמו כן תעלת מי שתיה עבורן , בצורה שמי השתיה ישמרו נקיים ככל האפשר . להושיב תרנגולת לדגירה , ולטפל באפרוחים . את העופות גדלתי עד לגיל חדשיים לערך . בנוסף נצלתי כל אדמה פנויה לגדול ירקות לתצרוכת המשפחה . גדלתי סלק , גזר , צנון , תפו"א וקשואים , ירקות שהורגלנו אליהם , וירקות חדשים כמו קלרבי ועגבניות . העגבניות היו חדוש גדול עבורנו . אף את הפרק של גדול ירקות למדתי מפי הלל הלל. (שם פרטי זהה לשם המשפחה).
מזון
הגדולים החקלאיים שלי לא תמיד ספקו את צרכי המשפחה , והיינו קונים בשוק או בחנות המכלת אשר ספקה את המצרכים . את היין היינו קונים ישירות ביקב . ביום חמישי אחה"צ , היה היקב מוכר ליחידים . אפשר היה לקנות בקבוק יין אליקנט אורגינלי במכיר 4 גרוש , אולם באותו מחיר אפשר היה לקבל ליטר יין ( השווה בנפח לבקבוק ומחצה) אם הצטיידנו בבקבוקים משלנו . לחם אפשר היה לקנות ישירות במאפיה ברח' צלליכין , אולם מאוחר יותר קנינו בחנות המכלת .
ההפתעה הגדולה היה בית המרקחת של המושבה , כאשר הרוקח היה חבוש כפה ומגודל זקן , תופעה יוצאת דופן עבור חסידי פולין . ( אחד מבניו , חברי מאיר , למד בצרפת הנדסת רדיו, ושני בנים אחרים למדו רפואה ) .
קליטה חברתית
הנוהל בראשון לציון היה , שכאשר מופיעה דמות של יהודי חדש במושבה, מיד נגשים אליו , לוחצים את ידו ל "שלום עליכם'" . בכל מקרה יהודי המגיע לבית הכנסת נקלט במסגרת חברתית מסוימת . בית הכנסת הראשון שלנו היה בית הכנסת הגדול , שאבא סבר שהוא היחידי בראשון . עד מהרה גילינו את בית הכנסת של חסידי חב'ד שהיה משוכן בצריף . כאן פגשנו את ר' יוסף שמוטקין , אשר הוא עם אביו הזקן ר' משה שמוטקין ועם אדם נוסף אשר שם משפחתו וייס היו החוליה החב'דית אשר השליטה במקום את נוסח התפילה של חב'ד . את המנגינות מפולין בקצב ה"מרש" לא הכירו , ותפילתם בימי החג היתה בנגון שהיה דומה ל"תשעה באב" עבור חסידי פולין , בתוספת המנהגים המוזרים שלהם , כגון בעל-תפילה בליל החג ללא טלית . ( כמו בימי חול ) . "הקש ששבר את גב הגמל" היה כאשר ב'שבת הגדול' לא אמרו פיוטים בתפילת מוסף . החל מאותו יום החליטו חסידי פולין לפרוש והצטרפנו אל בית הכנסת של "פריימן" . בית כנסת שהיה ריק באותם ימים , ורק תקנון ישן על הקיר העיד על קיומו בעבר . זכינו אפוא למקום תפילה 'מן ההפקר' . ומאותו יום הפך בית כנסת זה לביה'כ שלנו. 15-20 איש נמנו על ביהכ'נ שלנו . כאשר אדם קשיש בשם ר' זאב סגל שמש כגבאי ביהכ'נ . אבא היה מיודד עם ר' משה קומפינסקי מלודז' אשר עבד אצל אחיו בבנין . ולימים כאשר אשתו של הנ"ל חזרה לפולין , היה מתארח אצלנו בשבתות . כאשר הרב שאול ברוק - מחסידי חב'ד - עלה ארצה מרוסיה הסוביטית , מצא לעצמו קתדרא דווקא בביהכנ' שלנו , ולא בזה של חסידי חב'ד . לימים הקים הרב שאול ברוק את ישיבת "אחי תמימים" בראשון לציון . ישיבה שנועדה לנערים בגיל בית ספר יסודי . באחת מן התקופות שלי ניסיתי לשמש שם כמורה , אך עד מהרה פרשתי , היות והנערים היו פרועים ביותר , ולא אומנתי לטפל ב"סחורה " מסוג זה .


ניתן לזהות את המצבה
שתי שורות לפני קבר בולט מסומן ""הסנדלר
עומדים יהושפט הראל ושושנה ויס
יושבים מימין לשמאל
שושי שלמון , מרים איכנבאום, סבא יצחק מחזיק את בלהה הדס
דליה נווה , שושי אמיתי, אילן ויס
יושבים חובב ויס ויורם ויס
צולם בתל אביב 1951

סבא רבה יצחק ויס נקבר בבית הקברות "שומרי שבת" - זכרון מאיר בבני ברק
סבתא שושנה לבית גולדברג - זכרונות מיומנו של בנה יהודה הראל
שלוש נכדות קרואות על שמה
ביתו של מרדכי
ביתה של אסתר - שושנה אמיתי
ואני נכדתה שושנה שלמון לבית הראל ויס - ביתו של יהודה

החנוכיה של סבא יצחק מעלה זכרונות
י'ב כסלו תרצ'ח
זה שבועות אחדים שאין האמא יוצאת כמעט מן הבית כי מפעם לפעם מרגישה היא כאבים במקומות שונים; ואולם לפני שבועיים לערך הורע מצבה והרגישה את עצמה חלשה מאד. מיד נפל חשש בלבנו מי יודע אם זה ח'ו התחדשות המחלה אשר חלתה בה לפני ארבע שנים ואמנם בדיקות הרופאים (דר' גרי ירושלים דר' ויסבורד כאן ואחרים) אשרו את הדבר ע"י צילומי רנטגן. צערינו גדל עוד יותר כשהודיע הדר' גרי שבמצב העכשו של המחלה אין לנתחה "כי פשה הנגע" ואולם הוחלט הדבר אצלם לעשות לה לאמא זריקות. ואמנם מחר אי"ה יתחילו לעשות לה את הזריקות.
בדרך כלל מצב רוחה של אמא עגום מלבד כשבאים לבקרה ביחוד כשעליזה באה אליה עם יהושפט שאז משחקת האמא עם הילד ומתעודדת אף גם צויתי לעליזה לשהות עם יהושפט אצל האמא יותר זמן ככל האפשר.
האמא אוכלת את הכל. בימים האחרונים הוטבו קצת פניה ולה' נתפלל להבראתה ולחיזוקה . . .
שבט
שלום אמא המצב בעינו עומד אין כל שנוי נכר לטובה במחלתה. היום נסעו האבא והאמא לירושלים לפרופ' הלברשטט שהוא מומחה גדול למחלה זו ומן השמים ישלחו לה לאמא רפואה שלמה מהרה.
ב'ה יום הרביעי י'ז שבט צ"ח
אבא ואמא שהו בירושלים במשך יומיים. הפרופ' הלברשטט עשה שלשה צלומים רנטגן ואלה הראו שהסרטן נמצא בשלש מקומות בחזה ע"י הריאה, בצד למטה מהירך ובעוד מקום אחד, אשר לא אדע כרגע אפוא. ומצאו הוא שלא לעשות הקרנה בקרני רדיום, כי המקום היחידי שבא בחשבון לשם זה הוא בצד הרגל, ואם יפעלו ברדיום במקום זה , נשקפת סכנה חלילה שהסרטן לא יעלה למעלה וילחץ ביתר עוז למעלה. ואולם לאמא אמר למען הרגיעה – כי אין צורך לעשות דבר וכי עם בוא הקיץ ומזג האויר יהיה יותר חם יוטב מצבה ממילא. בינתיים האמא שוכבת על הימים במטה ואם כי מותר לאכול כמעט את הכל , הנה מתפנקת היא למאד וטוענת שהמאכלים אשר אסתר מכינה אינם לפי טעמה על פי רוב.
ואולם כשאני מתבונן למצב זה של חולי תמהני עם אין זה ממדת היצר הרע שהוא גם מלאך המות חושש הוא מפני מחלה קשה ולו גם יהי הקושי מבחינה חצונית כי במצב כזה הלא בודאי היינו צועקים אל ה' שיחוס וירחם, וישלח רפואה שלמה מהרה.
ואולם מצב זה של חולי שהאמא שוכבת כל היום במטה ואוכלת כל דבר. ואין המחלה מתבטאת בדבר הנראה לחוץ כמו חום, חוסר תיאבון כאבים וכו'. ואם כי יודע אתה יפה יפה שהסרטן אוכל אותה בכל פה קמעא קמעא – מצב זה אינו מעורר אותך לתפילה ולצעקה לה', ועל דא כמוס תפינא , על זה אני מפחד ולבי הומה במסתרים , בצורה זו עושה השטן שליחותו ומרדים ומישן את היכולים והצריכים להתפלל עבור החולה. במסתרים תבכה נפשי, והכאב מכרסם עד היסוד.
אמא
השבת שעברה ש"ק פרשת משפטים היה יום קשה לאמא. לבה דפק חזק כתֹּף. כן היה המצב גם ביום הראשון. ואולם החל מר:ח אדר משנכנס אדר מרבים בשמחה – חל שינוי לטובה במצב בריאותה של אמא. היום ביום ה ראשון פ' תצוה ראיתי בפעם הראשונה לאחר הרבה חדשים חיוך נעים על פני אמא. היה זה חיוך של לצון על המאכלים אשר אסתר מכינה, מאכלים חסרי מלח ושאינם מבושלים כל צרכם. אם כי למען האמת יש לומר, כי דברי אמא ביחס לזה לא היו אלא מוגזמים קצת. האמא מרגישה את עצמה יותר ערה וגם מדברת יותר מאשר היה זה לפני שבוע כה יתן אלקים וכה יוסיף שתתרפא ותתחזק במהרה ובקרוב.
אמא חי אדר ב' צ"ח 21/3/38
הנני מבקר אותה מדי יום ביומו. לפעמים גם פעמיים ושלש במשך היום. קשה לה לזוז כל שהוא ממקומה, כי כל טלטול קל גורם לה כאבים גדולים. בעיקר מרגישה היא כאבים ברגל הימנית. בימים האחרונים בבקרי אותה הנני מוצא דמעות בעיניה, נראה שהיא מהרהרת ברחמים על גורלה. באותה שעה נראים לי השמים כשהם מתכסים בעננים שחורים כבדים ההולכים ועולים מ האופק. הוי מי יודע מה יולד יום? מי יודע איזה אסון איום הולך ונתך על ראשי. . .
אמא כד' ניסן צ"ח 25/4/38
במצב מחלתה של אמא לא כל כמעט כל שנוי. האמא סובלת יסורי גוף ונפש קשים.ונראה שיודעת היא את מצבה האמיתי מבחינת הבריאות. בין שהיא יודעת את מהות המחלה ובין שאיננה יודעת. זריקות, משחות, מסז'ים וכו'.הם מנת יומה. היא אוכלת מעט, וגם את המעט לא בלי הפצרות ובקשות. מרגישה היא כאבים כמעט בלתי פוסקים בכל איבריה, בעיקר ברגלים ובצדעים והשכיבה קשה להץ בשרה עליה יכאב ונפשה עליה תאבל.
אמא
במצב מחלתה של האמא לא חל כמעט כל שנוי. הכאבים כאשר היו , זריקות ועוד פעם זריקות האמא ישנה הרבה. בזכרה את מר גורלה היא מתאנחת הרבה ודמעות ביניה, מדברת היא מעט מאד. כפי שמסר לי אבא רמזה לו כי
1. ברצונה ביום פקודתה להשאר בראשון לציון.
2. פעם בדברי אתה אמרה לי כי אשים עיני על אבא ועל הבנים לפקח על בריאותם וכו' וכו'
אמא ט'ו סיון תרצ"ח
היום בקרתי את האמא ומצאתיה כשהיא ערה לאחר שתמיד היא ישנה על פי רוב ואי אפשר היה לדבר עמה. הפעם לא עשו לה זריקה (כך פקד הרופא) כי אם 'פתילות'. עיניה סגורות למחצה ספק ערה ספק ישנה. ישבתי קרוב על יד הספה אשר שכבה עליה, לקחתי את ידה בתוך ידי ומיתוך שידעתי כבר מפי אבא , מלפני שבוע ימים כי רוצה היא האמא לדבר אתנו ולצוות לנו, התחלתי בשאלות על מנת לקבל ממנה תשובות אל הענין הנדון. שאלותי היו בערך כאלה : 'מה רצתה האמא לומר לי בשבוע שעבר? הייתי כאן כמה פעמים במשך הימים האחרונים ומצאתיך תמיד ישנה/ או מה רוצה את אמא לומר למרדכי או למשה? תחילה לא זכרה דבר ורק אח"כ כשחזרתי על שאלותי פעמיים ושלש הצלתי מפיה את הדברים הבאים:
את הכסת שנתתי לעליזה בעונת הגשמים ועתה אין לה בה צורך הביאה אותה הנה (דאגתה למשה ולאסתר בפרט), אח'כ אמרה " 'מותר' לשמוע בקול אבא". ואח'כ 'לא ידעתי קודם מה טיב המחלה הזאת" (על דבר זה עניתי לה באיחור של כמה רגעים כי הכאבים יעברו. סוף סוף ואין לה אפוא לדאוג). על אסתר אמרה : אותי שמשה יפה ובמסירות, עמלה מהבוקר עד הערב. כששאלתיה כמה פעמים מה שיש לה לומר על משה , אמרה: הוא היה עוזר כמה פעמים בלילות להשכיבה מצד אל צד וכד'. על מכאובותיה אמרה: יותר קל את הגיהנום לעבור. כשנחמתיה כי 'הפתילה' תפעל את פעולתה ויוקל לה אמרה כמיואשת וכמנצחת כאחת: מה העולם יתהפך המשיח יבוא?! (וישיבה למצב הבריאות) אח"כ המשיכה בקולה החלש: כבר אמרתי לך שתפקח על האבא ועל הבנים. בכל החיים (ימי חיי) שירת אותי (אבא) יפה, תראה שלא יתענה.
כשנפרדתי ממנה ברכתני שיהיה לי כל טוב. 'עס זאל דיר זמן ווייל וויא די וועלט' והוסיפה עוד כמה פסוקים של ברכה על דרך זה.
כל אותה שעה שישבתי על מטתה (הספה) חנקו הדמעות את גרוני ואולם מידי פעם בפעם התאזרתי עוז ושאלתי את שאלותי מהר וברור בקול יציב מתוך התגברות על המצוקה שבלב וכך הצלתי מפיה את המעט שהצלתי.
אמא
מבקשת היא להפטר מן הצרות פעם אחת. סובלת היא קשות – צרות איוב ומכאבותיו. כמעט שהיא ישנה תמיד.יותר נכון מנמנמת היא ספק ישנה ספק ערה ובמצב זה נושאת היא את סבלותיה.
א-ל נא רפא נא לה. תן לה כח להתגבר על מכאובותיה , יסוריה.
אמא איננה תנצב'ה [ו אב תרצ"ח]
כעשרה חדשים שכבה על ערש דוי. עשרה חדשים שכבה בכאביה ויסוריה. יסורי גוף ונפש (ראה דף 20 חוברת זו). רופאים וזריקות , זריקות ועוד פעם זריקות היו מנת חלקה. הזריקות באו תמיד כדי להרדימה למען אשר לא תרגיש את יסוריה. יסורי אדם בין שיני הסרטן האוכל בכל פה ובאכזריות. אכזריות שאינך יכול לעמוד כנגדה ולפעול כנגדה ועיניך רואות וכלות ואין לאל ידיך . . .
ולא נשאר בידך כי אם להתאנח להצטער ולקוות לרחמים מן השמים. רק מן השמים יכולים לרחם ואתה יושב ומצפה ומחשב באי זו הדרך ירחמו מן השמים. שמא סוף סוף יחדל הסרטן להתפשט, שמא סוף סוף יחדל לאכול את הבשר עוד ועוד. שמא ידום הסרטן במקומו ולא יוסיף להכאיב עוד? אך כל דבר מעין זה לא קרה, הנס לא התחולל והאמא הלכה ונחלשה מיום ליום מעצמת היסורים והמכאובים. יסוריה גדלו במדה כזאת עד שאבדה את ההכרה ובשבועיים האחרונות לא הכירה עוד בן אדם. ועוד הוסיפה תמיד לקרא: אסתר , אסתר, גם כשאסתר עמדה על יד מטתה. בימים האחרונים היתה נשימתה כבדה מאד ונשמעה כל נשימה ונשימה כשהיא מלווה באנחה כבדה וביום השלישי בערב בשעה 9 ה' מנ'א תרצ'ח אור ליום ו מנחם אב 2/8/38 ישב אבא בחוץ ואכל ארוחת ערב ואני ישבתי ג'כ על יד השלחן והקשבנו ברטט לקול נשימת אמא הכבדה (מטתה עמדה סמוך לחלון הפתוח) ופתאום נעשה קול נשימתה שהוא יותר רך יותר קל, נכנסנו תיכף לחדר, רגע חשבתי הנה הוקל לה קצת נשימתה יותר קלה, ואולם אבא הבין כנראה את המצב אחרת ושלח אותי לקרא לאנשים שכנים. כעבור מספר רגעים נכנסו לחדר כמה שכנים ושכנות ובאותה שעה נדם קול נשימתה ודממת מוות השתררה בחדר. כעבור רגע היה כבר ברור לכלם כי מסרה את נפשה לאלקים. הדלקנו נרות וקול בכי ונהי נשמע מסביב. בירכנו על הרע כשם שמברכים על הטוב. כיסו את פניה והשכיבוה לארץ ונרות דלקו מסביב. ר' חיים וינבך נשאר ער ואני ואבא נשארנו ערים חליפות (משה ואסתר ישנו) ואולם לא יכולתי לישון. קמתי כעבור שעה שעתיים לשמור על הנפטרת היקרה וקול נהי ובכי מתעורר פעם מפינה זו פעם מפינה זו, כך עבר עלינו הלילה ברוב יגון ואנחה.
ההלוויה התקיימה ביום ה ו מנחם אב שעה 11 לפני הצהרים. הלויה יצאה מבית אבא לביכ'נ החסידים ומשם לביהכ'נ הגדול ומכאן לבית החיים.
כשחזרנו ממבית החיים ישבנו לארץ כדין וכדת. בדרך הזמננו את המכרים השכנים שיבואו כל יום לתפילה. ואמנם מידי בוקר היו שני מנינים , אחד בשעה 5.30 ואחד ב 6.15 . בתפילת המנחה היו ג"כ שני מנינים . מעריב התפלל רק מנין אחד. אבא חושב ליחד חדר. . אחד לבית כנסת אשר יתפללו בו באופן קבוע שלש פעמים ביום. בינתיים אנו מתפללים בבית אבא בצבור גם עכשו (י'ג מנ'א) כל 'שלושים'. במשך הזמן נראה אם יש מקום לביכ'נ כלומר אם יהיה מנין אנשים אשר יבואו להתפלל מידי יום ביומו בוקר וערב. בין מנחה למעריב אני לומד עם הצבור משניות סדר זרעים לעת עתה מסכת ברכות.
אמא ז'ל
עם פטירתה של האמא ז'ל נשארתי יתום מאם, כלומר בודד וגלמוד ללא מעודד ומנחם בחיים. כמה פעמים השיבה לי האמא את שווי המשקל בעידנא דריתחא, בעת דאגה ועל כל צרה שלא תבוא תמיד היתה היא המעודדת, המנחמת, וברכיים כושלות תאמץ. ועתה . . .
מה יהיה עכשיו. היה זמן שלרגלי טרדותי חדלתי מלהתפלל בציבור מידי בוקר (היה זה בירושלים) עד שבאה אמא ו 'התקינה אותי', נתנה בי כוח אמיץ להיות את אשר אני צריך ושואף להיות.
למחרת אותו ערב בו נפגשתי בפעם הראשונה עם עליזה התהלכתי ברוח נכאה, אמרתי בלבי כי היא עליזה בוודאי לא תרצה. . . בוודאי לא תרצה. . .עד שהשחתי את דאגתי בפני האמא ז'ל וניחמתני עד שהוקל על לבי.
מדוע – אמרה – לא תרצה? כל כך יפה היא? כל כך עשירה היא? מה חזות? הרגשתי אז בדבר אמא טעם של נחמה ממשית המרפאה , המחלימה, הנותנת לך כוח ואומץ.
האמא היתה רגילה לבוא מידי שבת בשבת לבית הכנסת בו ייחדה לה פנה לתפלה. היתה מקפידה על עצמה ועל אחרות לבל ידברו בשעת התפילה וקריאת התורה. לפעמים היתה באה לבית הכנסת גם בראש חודש ואין צריך לומר בחגים, לסליחות וכד'.
ידה היתה פתוחה לעני וכשבא עני בעל צורה בשעות הצהרים, היתה מזמינה אותו לארוחת צהרים או לפחות לפת לחם וכוס תה.
בבית היתה היא עקרת הבית, דומה שכל עול הבית היה עליה. היתה עובדת קשה ועושה בעצמה עבודות שיכולות היו להעשות עי אחר אך מתוך הכרתה כי היא ורק היא מוכשרת לעשות את הדבר בשלמות. היה בה מן המרץ ואהבת העבודה במדה בלתי שכיחה. לא פעם הלכה לשוק פעמיים ביום אחד או שלש פעמים, מתוך חשבון שאח'כ יעלה יותר בזול באופן שיוקל לאבא על ההוצאה.
את זאת עשתה לא פעם בניגוד לרצוננו ולמרות מחאותינו. מסירותה לבית היה לבלי גבול ומבלי להעריך את כוחותיה הפיזיים המגבלים שלה.
כל ימי חייה היתה עסוקה במסחר. החל מגיל 10 שנים שבא הוציאה הסבא ז"ל [אביה] מבית הספר. (האמה הצטיינה מאד בלימודים והסבא חשש שמא תתקלקל) ועד לפני שנה היתה עוזרת לי הרבה בחנות.
מאז קניתי את החנות מאבא היתה באה לחנות בעיקר אחה'צ ודאגה לכך שאוכל ללכת לבית הכנסת למנחה ומעריב וללמוד את השעור בתלמוד לאחר המעריב. בחדשים האחרונים שבאה לחנות לפנות ערב, באה בעיקר למגמה זו שאני אוכל ללכת ללמוד ולמרות מה שהרגישה עצמה חלשה.
בשנתה ה- 56 היתה במותה ת. נ. צ. ב. ה.
ד אלול תרצ'ח
כל ימי ה 'שלושים' התפללנו בבית אבא בציבור , בוקר, מנחה וערבית, ובין מנחה לערבית הננו לומדים משניות. התחלנו בסדר זרעים. עם גמר ה 'שלושים' בטלנו את המניין בבוקר ועדיין אנו מתפללים שם מנחה ומעריב ולומדים משניות לעילוי נשמתה הטהורה.
זכרונות
1. בשנותיה הראשונות שבאו לארץ ישראל סבלנו כולנו פצעי עור קשים מנשיכות היתושים וכד' ויותר מכולם סבלה האמא ז'ל. ידיה ורגליה היו מלאות פצעים, פצע וחבורה ומכה טריה. אכן היא סבלה את עוונותינו.
2. בשנים הראשונות להיותנו בארץ שאפה מאד לחזור לפולניה מחשש חינוך הבנים שלא יספיק כאן, חסרה הסביבה, המשפחה, ועוד ועוד. עם נטיעות הפרדס בשנת תרפ'ח בחודש ניסן, התקשרה יותר ויותר עם הסביבה החדשה.
3. משנפטר אהרן ז'ל שמה את הדבר אל לבה והתאבלה עליו מאד מאד. זאת היתה לדעת הרופאים סיבת התפתחות מחלת הסרטן שגרם למותה.
סבתא רבה - שושנה , קבורה בבית העלמין הישן בראשון לציון.
